vanliga myter om mens

Hur bra koll har du på mens? 

Nedan har vi listat några vanliga myter som fortafarande finns om mens. 

Myt - Storleken på tampongen beror på hur stor slidan är. 

Detta stämmer givetvis inte. Men något som många fortfarande tror på.

Varför finns det olika storlekar på tamponger? 
Det beror helt enkelt på blödningen. Om du har rikligare blödningar behöver du en större tampong som kan absorbera upp mensen och undvika läckage. Givetvis går det att använda mindre tamponger även fast man har kraftigare blödningar, då är det viktigt att byta oftare för att inte blöda igenom. 

Myt - tampongen kan spräcka mödomshinnan. 

Detta är jättefel! Det finns ingenting som heter mödomshinna. Ibland pratas det om mödomshinnan och att det är ett skydd som sitter vid slidmynningen. Genom att känna att mödomshinnan kan man avgöra om en kvinna haft samlag innan eller inte. Detta är inte sant alls, det finns som sagt ingenting som heter mödomshinnan eller fungerar på det sättet. Tyvärr lever denna myt vidare i många länder men är någonting som inte stämmer. Så nej, en tampong kan inte ta sönder mödomshinnan. 

Myt - om man blöder under förväntad mesperiod kan du vara helt säker på att du inte är gravid. 

Detta stämmer inte. Ibland kan man blöda av andra förklaringar som liknar mens. Om du känner av gravidsymtomer eller har andra orsaker att undra om du är gravid bör du oavsett ta ett graviditetstest. 

Myt - man kan inte ha sex när man har mens.

Självklart kan du ha sex när du har mens. Det är inte farligt och helt naturligt. Om du vill ha sex med dig själv eller någon annan under mensen är det bara att köra på, så länge alla känner sig bekväma. 

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras