Kvinnohälsa och olika mensrelaterade sjukdomar

Kvinnohälsa och olika mensrelaterade sjukdomar

Kvinnohälsa är kopplat och relevant till dig som har vulva, slida, äggstockar eller livmoder. Genom att personer har mens kan det leda till olika mensrelaterade sjukdomar, några av dessa tas upp i den här artikeln.

Denna artikel är endast till för utbildningsändamål och ersätter inte professionell medicinsk rådgivning. Om du misstänker och upplever att du har symtom för någon av dessa sjukdomar, kontakta din närmsta vårdcentral. 

 

Endometrios

Denna sjukdom innebär att livmodern växer utanför livmodern. Det kan ge smärtsamma problem både under och efter mensen men också andra symtom som diarré, förstoppning och smärta under sex när du inte har mens. Illamående och sömnproblem är två andra tecken på endometrios. När en person har endometrios och mens, blöder slemhinnan på flera ställen i kroppen till skillnad mot normal mens då det endast blöder inne i livmodern. Inflammationerna som kan bildas av endometrios kan förväxlas med kraftig mensvärk. Denna sjukdom är svår att upptäcka med en vanlig gynekologisk undersökning eftersom det kan sprida sig långt utanför livmodern. Endometrios är en allvarlig sjukdom och drabbar var tionde person som har mens, trots detta är det få som känner till sjukdomen.

Myom

Myom innebär att du har muskelknutor som kan sitta både i eller utanpå din livmoder. Det är vanligt och oftast ofarligt att ha dessa muskelknutor. De flesta personer med myom har inga problem. Dock kan det ge besvär under mensen. De vanligaste problemen är kraftiga mensblödningar som pågår längre än vanligt. Du kan även få andra symtom som diarré, förstoppning och smärta under sex. 

PCOS

Är en förkortning på Polycystiskt ovariesyndrom. Denna sjukdom innebär att man har ovanligt många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna. Det kan bli svårt att bli gravid för hormonet testosteron ökar i kroppen. PCOS kan även göra att du inte får mens alls eller att den minskar. Sjukdomen kan leda till att personer få mycket finnar, ovanligt mycket kroppsbehåring och även ha lättare för att gå upp i vikt. Det kan även vara så att du inte känner några besvär alls. 

PMS

PMS betyder Premenstruellt syndrom och påverkar oftast både humöret och kroppen. Om du har PMS kan du uppleva oro och ångest och även få snabba humörsvängningar. Du kan också ha lätt för att börja gråta och tappa lusten för att göra saker. Samt uppleva trötthet, inneha mindre energi än vanligt och ha svårt att sova. Svullnad i kroppen, bröstspänningar och huvudvärk, hunger och sugen på sötsaker är också vanligt förekommande. PMS är ingen sjukdom i sig. Så länge symtomen upplevs som milda behöver du inte heller söka vård. 

PMDS

PMDS som betyder Premenstruellt dysforiskt syndrom är en kraftigare variant av PMS. Besvären börjar innan mens, ibland kan det redan börja vid ägglossningen, och försvinner när mensen börjar. Det mest förekommande vid PMDS är, utöver symtomen för PMS, plötsligt starka känslor av irritation, ångest, nedstämdhet och koncentrationssvårigheter.  

Riklig mens

Det kallas riklig mens eller kraftiga blödningar om du blöder mycket och i fler än sju dagar i sträck. Om du även behöver använda flera mensskydd samtidigt, byta mensskydd ovanligt ofta på dagen eller om du ofta behöver gå upp på natten för att byta kan det vara ett tecken på riklig mens. 

Långvariga och kraftiga blödningar kan göra dig trött eftersom ditt blodvärde kan sjunka. Riklig mens kan vara ett problem i sig men kan också vara ett symtom på sjukdomar som myom, endometrios eller blödarsjuka.

Artiklar

Lämna en kommentar

Alla kommentarer modereras innan de publiceras